20 Νοεμβρίου 2011

Καιρός για στεγανή


Ο χεμώνας έκανε δειλά δειλά την εμφανισή του κι έτσι έφτασε ο καιρός να βγούν σιγά σιγά από την ντουλάπα μας κι οι στεγανές στολές. Αυτές θα μας προφυλάξουν από τα κρύα νερά και δεν θα επιτρέψουν να έχουμε αποχή για μήνες από τους αγαπημένους μας βυθούς.

Όσοι δεν γνωρίζουν τί είναι μια στεγανή στολή μπορούν να βρούν περισότερες πληροφορίες εδώ:
Πολλοί είναι αυτοί που καταδύονται χειμώνα - καλοκαίρι με στολή υγρού τύπου (ίσως διαφορετικού πάχους πχ 7mm) ή προσθέτουν στρώματα νεοπρενίου με επιπλέον γιλέκα, mono-shorts κλπ για προστασία. Το σίγουρο είναι πως το κρύο είναι πάντοτε μη ευχάριστο. Αποτελεί έναν προδιαθεσικό παράγοντα νόσου (κακή κυκλοφορία κλπ) κι είναι ακόμη ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχουμε κακή κατανάλωση των αερίων μας (πχ ο οργανισμός μας απαιτεί περισότερες καύσεις για να ζεσταθεί που οδηγεί σε αυξημένο ρυθμό αναπνοής).
Οι στεγανές στολές γνωρίζουμε πως έχουν ένα σεβάσμιο κόστος κι είναι μια αρκετά μεγάλη επενδύση χρήματών στις μέρες μας. Παρ' αυτά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψην μας πως ο χρόνος ζωής της δεν εχει καμία σχέση με αυτόν της στολής ύγρου τύπου (ενδεικτικά 10+ χρόνια εάν δεν αντιμετοπίζουμε άλλα προβλήματα) καθώς κι όλα τα λοιπά πλεονεκτήματα θερμικής προστασίας που σίγουρα δεν μπορεί να φτάσει οποιαδήποτε στολή υγρού τύπου.

Αφού έχουμε κάνει την αγορά μας και μας συντροφεύει πια μια τέτοια στολή, θα πρέπει να τηρήσουμε ορισμένους ακόμη κανόνες. Η εκπαίδευση στην χρήση του καινούργιου μας εξοπλισμού κρίνετε απαραίτητη αφού έχει άμεση επίπτωση στο έλεγχο της πλευστοτητάς μας. Ενδεικτικά:

Προσέχω για να έχω
Εάν χρησιμοποιούμε στεγανή στολή και μόλις την βγάλαμε από την ντουλάπα μας, θα πρέπει ελένξουμε την στολή μας για τυχόν διαροές ή να κάνουμε τις απαραίτητες μικροεπισκευές πριν βουτήξουμε κι έχουμε την δυσάρεστη εμπειρία της ψυχρολουσίας. Ένας πολύ κατατοπιστικός οδηγός συντήρησης, επισκευών, μεταποιήσεων, κλπ υπάρχει στην ιστοσελίδα της εταιρείας Northern Divers:
Εάν δεν "πιανει το χέρι σας" συμβουλευτείτε ένα καταδυτικό κέντρο που ασχολείτε με το service εξοπλισμού, ώστε να μήν χρειαστεί να πληρώσετε πολλαπλά κάποιο λάθος σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου